Annonse
00:00 - 21. september 2018

Chili con carne-vinen

Annonse

Navn: Domaine des Carabiniers Lirac Lunar Apogé 2016. Område: Sør-Rhône, Frankrike. Varenummer: 7759001. Pris: 190 kroner.

Lirac er en liten appellasjon, et vindistrikt, på vestsiden av elven Rhône på høyde med Châteauneuf-du-Pape. Rett sør ligger byen Avignon, hvor den romerske paven hadde sitt hovedsete i 67 år på 1300-tallet. Pavesetet ble voktet av italienske carabinieri – vakter til hest – derav navnet på ukens anbefalte produsent, som har bygget sin vinkjeller på samme sted som en av carabinieriens staller. Domaine des Carabiniers fremstiller viner biodynamisk, men det er likevel noe sulfitt i denne rødvinen, som er laget av tre druer, grenache, mourvèdre og syrah. Druene høstes om natten, står det på produsentens nettside, for å ta vare på friskhet og aroma i frukten. Jeg vet ikke om det er nattarbeidet som gjør susen, men dette er i hvert fall en usedvanlig god vin. Den dufter slik du kan forestille deg en lynghei i Provence gjør, friskt av urter og blomster. Smaken er aromatisk, litt lakris, vinen er rik og elegant. Den er perfekt til chili con carne, og kom absolutt best ut i en sammenlignende smaksrunde rundt selskapsbordet, hvor en Côte du Rhône og en rød sicilianer var alternativene. Dette er god valuta for pengene. 

Tove Gravdal

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse