Annonse
00:00 - 17. august 2018

Skål, Kafka!

ØL Av og til hadde Kafka det helt greit. Særlig når han tok seg en øl.

Ølhund: Ikke rart at Franz Kafka likte øl. Han bodde i landet som lager verdens beste. Foto: Scheufler Collection/Corbis/VCG via Getty Images
Annonse

Franz Kafka var glad i øl. Det bør ikke komme som en overraskelse – han var tross alt tsjekker. I et brev fra mai 1920 til søsteren Ottla, skildrer han seg selv «i dag i ølhagen (ja, jeg snudde et lite glass øl mellom fingrene mine)».

Kafka er ellers et navn som forbindes med halvmørke, fremmedfølelse, skyld og angst, så tanken på ham i en solfylt ølhage med et gyllent glass mellom hendene, kanskje til og med smilende, kan være uvant. «Slik kom vi til Strelecky ostrov, drakk øl der», skrev han i et brev til venninnen Milena Jesenská i august 1920, mens han i august 1907 skrev til vennen Max Brod: «[…] spilt mye biljard, tatt lange spaserturer, drukket mye øl».

Hva slags øl drakk han? «Tsjekkisk øl, selvfølgelig, siden det var verdens beste øl, slik det også er i dag», sier den tyske Kafka-eksperten Reiner Stach. I tillegg til en biografi i tre bind, har Stach også gitt ut Ist das Kafka? 99 Fundstücke (Er det Kafka? 99 funn), en lettere bok der Kafka presenteres gjennom sitater og anekdoter, og funn nummer 9 heter «Kafka trinkt Bier» («Kafka drikker øl»).

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Påfyll