Annonse
00:00 - 17. august 2018

Skål, Kafka!

ØL Av og til hadde Kafka det helt greit. Særlig når han tok seg en øl.

Ølhund: Ikke rart at Franz Kafka likte øl. Han bodde i landet som lager verdens beste. Foto: Scheufler Collection/Corbis/VCG via Getty Images
Annonse

Franz Kafka var glad i øl. Det bør ikke komme som en overraskelse – han var tross alt tsjekker. I et brev fra mai 1920 til søsteren Ottla, skildrer han seg selv «i dag i ølhagen (ja, jeg snudde et lite glass øl mellom fingrene mine)».

Kafka er ellers et navn som forbindes med halvmørke, fremmedfølelse, skyld og angst, så tanken på ham i en solfylt ølhage med et gyllent glass mellom hendene, kanskje til og med smilende, kan være uvant. «Slik kom vi til Strelecky ostrov, drakk øl der», skrev han i et brev til venninnen Milena Jesenská i august 1920, mens han i august 1907 skrev til vennen Max Brod: «[…] spilt mye biljard, tatt lange spaserturer, drukket mye øl».

Hva slags øl drakk han? «Tsjekkisk øl, selvfølgelig, siden det var verdens beste øl, slik det også er i dag», sier den tyske Kafka-eksperten Reiner Stach. I tillegg til en biografi i tre bind, har Stach også gitt ut Ist das Kafka? 99 Fundstücke (Er det Kafka? 99 funn), en lettere bok der Kafka presenteres gjennom sitater og anekdoter, og funn nummer 9 heter «Kafka trinkt Bier» («Kafka drikker øl»).

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.