00:00 - 17. august 2018

Self Made Woman

Ingrid Espelid Hovig var utradisjonell på nesten alle vis. Men hun jobbet i et tradisjonelt kvinnefelt. Er det derfor feministene tier?

Fjernsynskjøkkenet: På kjøkkenet til Ingrid var det høyt under taket, skriver Andres Viestad. Den trauste, langsomme formen skjulte et innhold med enormt spenn. Bildet viser Espeli Hovig i NRKs fjernsynskjøkken anno 1974. Foto: Jan Dahl / NTB scanpix

Viestad forteller mer om feministikonet Espelid Hovig på Morgenbladets podkast:

Ingrid Espelid Hovig har gått bort, 94 år gammel. På mandag skal hun bisettes i Frogner kirke. Hun var en av Norges mest kjente personer, et ikon, en institusjon. I løpet av sitt lange liv oppnådde hun mye, og det skortet ikke på anerkjennelse. Hun fikk det meste som finnes av norske æresbevisninger, fra Matprisen (delt ut av Opplysningskontoret for hermetikk og konservering), til Folkehelseprisen og St. Olavs Orden, ridder av første klasse. Det har på ingen måte manglet på rosende minneord nå etter hennes død.

Kokker, tv-folk, politikere, forfattere, kjendiser og kulturkommentatorer har alle sagt sitt om hennes unike liv og virke. Men fra ett hold har jeg ikke hørt stort. Hvor er hyllesten av Ingrid Espelid Hovig fra norske feminister? Hvor er hyllesten av henne som en sterk kvinne? Var hun ikke det også?

Annonse