Annonse
00:00 - 24. august 2018

Sekstiåtterkaken

Ikke-bakende kvinner kommuniserer massiv ikke-kommunikasjon når de ikke-viser frem sin kakebakekompetanse.

Annonse

I min serie om kake har jeg kommet til 68-erne og kvinnenes tapte kakekamp. Andreas Viestad skrev i forrige uke om Ingrid Espelid Hovig i feminismens lys: «Noe av det første kvinnekampen dreide seg om etter at de formelle rettighetene som stemmerett var i boks, var å frigjøre seg fra kjøkkenet. Derfor er det helt forståelig at Ingrid Espelid Hovig ikke var den min mors generasjon kvinner så opp til. Av med forkleet og inn i arbeidslivet var målet.» Kake er et godt eksempel.

Her i Norge kan man ikke innrømme at man ikke liker mat på grunn av moter, regler eller foreldrenes smak, men må forklare det med individuelle preferanser – en gastronomisk etterrasjonalisering. Slik også med meg selv, selv om min fantastiske bestemor var konditor, liker jeg ikke kaker. Jeg har vokst opp i en sennepsfamilie, typisk akademisk middelklasse med internasjonal orientering. Min mor jobbet med adopsjon og reiste til India og tok med seg curry og chili på 70-tallet. Mammaer styrer gjerne smaken og måtte ta ansvaret – selv om de ikke vil bake kake.

Smak er dessverre også utsatt for sosiologiske mekanismer. Kake er ikke lett for bykvinner med utdannelse. Nå er vel flertallet av Morgenbladets lesere både godt utdannede og urbane, og halvparten av dem som finns er kvinns – minst. Men de fleste av oss har vært på bygda eller hatt barn i korps, og har felles kakeerfaring, så mange ikke-kakebakere møter kakebakere til dyst på både her og der. En sosiolog kunne lett lage en firefeltstabell om pluss/minus-kake etter variablene utdannelse og urbanitet:

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse