00:00 - 10. august 2018

Med sult skal mannen bygges

Fra William Erobreren til Andy Warhol har menn brukt kreative og livsfarlige metoder for å kontrollere matinntaket.

Andy Warhols diett? Big Torn Campbell’s Soup Can (Pepper Pot), 1962. Foto: © Andy Warhol / Andy Warhol Museum / NTB scanpix

4000 år før Kristus lanserte Hippokrates et nytt levevis for greske menn. De skulle underlegge seg en lettfordøyelig og plantebasert diett, delta i hardt arbeid, bryte, nakenjogge og avslutte det hele med kontrollert oppkast. Målet? En slank og muskuløs idealkropp.

Diaita, som på antikk gresk hadde betydningen «å leve livet på en måte beskrevet av en lege», ga oss med dette selve opphavet til ordet diett.

Siden tidlig kristendom har «overspising» vært regnet som en av de syv dødssyndene, og det å kontrollere kroppens appetitt ble derfor ansett som noe moralsk høyverdig. Mens de andre dødssyndene «begjær», «misunnelse», «gjerrighet» er mulig å skjule, ble den overvektige kroppen et svulmende, synlig bevis på at du hadde gitt etter for kroppens lyster.

Annonse