00:00 - 31. august 2018

«Kan vilt være vilt når det er tamt?»

Kjære Etiker. Her om dagen kjørte jeg forbi et skilt langs landeveien hvor det sto «viltkjøtt til salgs». Jeg ble nysgjerrig, svingte av, og foran meg åpnet det seg et syn jeg aldri før har sett: flere hundre hjort samlet i en stor innhegning, og like i nærheten et hus de kunne gå inn i hvis de ville unngå å bli våte i regnet. Jeg ble stående utenfor gjerdet og titte inn på dyrene som gnafset gress. Og jeg undret meg: Kan vilt være vilt når det er tamt? Når jeg kjøper viltkjøtt i butikken, ser jeg for meg et dyr som svinser lykkelig på en slette, i en skog eller på en vidde, ikke to store øyne bak et nettinggjerde. Min forestilling om dyret som lever i sitt rette habitat, gjør det lettere å rettferdiggjøre at jeg spiser det. Industrielt dyrehold vekker en avsky i meg. Er det riktig å avertere viltkjøtt som vilt når det slettes ikke er det? Jeg antar disse dyrene blir født og dør i innhegningen, med mindre bonden har løpt rundt i skogen med lasso og fanget 200 hjort. Antagelig får de kraftfôr om vinteren. Dette har jeg brukt helgen til å lure vilt mye på.

Hilsen Viltconnaisseuren
 

Etikeren: Jeg forstår dine reaksjoner på skuffede forventninger, men personlig har jeg like store skrupler når jeg tenker på å spise et dyr som har «svinset lykkelig på en slette» som å spise det vi møter som «to store øyne bak et nettinggjerde». At slakteren gjør slutt på et lykkelig liv, er hverken verre eller bedre enn at han gjør slutt på et ulykkelig liv. Vilt eller tamt – jeg spiser kjøtt av mange slag, men som så mange andre liker jeg ikke å tenke på hvor det kommer fra. Industrielt dyrehold byr meg umiddelbart imot, men en realistisk overveielse av saken forteller at konsekvent adferd på dette området ligger utenfor vanlige menneskers rekkevidde. «Egentlig skulle man ha vært vegetarianer», sier hun jeg bor sammen med, og jeg til henne, mens vi gafler i oss de blodige skivene.

Annonse