00:00 - 24. august 2018

Her er historien om da faren vår flyttet grensesperringen, skriver Camilla Stoltenberg.

Faren vår flyttet grensesperringen, skriver Camilla Stoltenberg.

Minner: Camilla Stoltenberg forteller her en historie om sin far Thorvald Stoltenberg. Bildet er tatt i 1974. Foto: Ole Christian Frenning / Aftenposten / NTB scanpix

Jeg har tenkt å skrive om det offentlige utvalget jeg leder, hvor langt vi har kommet i arbeidet, hva vi har funnet ut om årsaker til kjønnsforskjeller i skoleprestasjoner, og hvilke tiltak som bør iverksettes for å motvirke uønskede forskjeller. Jeg har tenkt å skrive om ulikhet i helse, om hvor mange flere tapte leveår de med lav utdanning og inntekt kan forvente sammenlignet med de rike og velutdannede. Jeg har tenkt å skrive om helsedata, hvorvidt det er den nye oljen eller arvesølvet eller gullgruven som skal gi grunnlag for helsenæring. Engasjerende emner, saker jeg bruker mye tid og mange tanker på. Jeg har tenkt å skrive om alt dette, men ikke denne uken.

Kanskje fordi jeg tenker på noe annet: grensesperringen min far flyttet da vi skulle krysse fra Øst-Tyskland til Tsjekkoslovakia i en Peugeot stasjonsvogn sommeren 1973. Det er lenge siden. Jeg kan ikke lenger spørre ham hva han tenkte da han gjorde det, og jeg er overlatt til min egen hukommelse som er forkludret av at dette har vært en underholdende historie i familien, en historie som er fortalt så mange ganger at den har fått eget liv, delvis løsrevet fra selve hendelsen.

Omtrent slik husker jeg det: Vi hadde sittet lenge i kø, bak mange biler, foran mange biler. Det var varmt, sol, ingen skygge. Langt ute på landet. Bilene flyttet seg ikke. Køen sto nesten stille. Tiden gikk langsomt, veldig langsomt. Grensevaktene var tungt bevæpnet. Også de beveget seg langsomt, og viste seg sjelden. Arbeidet de, egentlig? Jeg mener å huske at det var viktig å nå frem til Praha samme kveld, før midnatt. Hvorfor det var så viktig, vet jeg ikke lenger, og heller ikke om det var slik at vi måtte frem før midnatt for å komme inn på det lille dystre hotellet der faren vår hadde bestilt rom, eller om vi bare ville det.

Annonse