Annonse
00:00 - 10. august 2018

Er statsborgerprøven et nytt kontrollredskap, spør Grete Brochmann.

Statsborgerprøven er ikke noe trylleformular, skriver Grete Brochmann.

Annonse

Hvor krevende skal det være å bli norsk statsborger? Og hva skal man måles på? Den nylig innførte statsborgerprøven skaper nye omdreininger i diskusjonen om hva det vil si å være norsk, og hva som skal til for å bli norsk.

Norske myndigheter har inntil nylig vært tilbakeholdne med å stille tydelige krav til aspirerende borgere når det gjelder kunnskaper og ferdigheter. Med statsborgerprøven, som ble innført i 2017, har man beveget seg et stykke lenger langs kravskalaen.

Innføringen av en håndfast prøve er et sårbart prosjekt. Det er uklare gevinster i sikte og utallige muligheter for å tråkke feil. Folk i offentligheten og ressurssterke nye borgere står klare til å dissekere testen for å være for nasjonsvennlig, feilslått eller intetsigende. Det er et festmåltid, og rotnorske borgere stryker på testen til allmenn forlystelse.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Påfyll