00:00 - 24. august 2018

Bør julenissen snart pensjonere seg?

Kjære Etikeren. De verdiene jeg ellers i året prøver å formidle til mine barn, som å være ærlig, gjelder plutselig ikke på julaften. I min storfamilie er det nemlig fullstendig utelukket å stille spørsmål ved det årlige julenisseopplegget: Barna skal lures til å tro på julenissen så lenge det er mulig å lure dem, med alle midler! Besteforeldrene er de ivrigste. Med enorm entusiasme jobbes det med maskeraden i ukevis før jul. Dette skuespillet har så lenge jeg kan huske vært langt viktigere enn sprø svor. Gleden ved julen måles i hvor troverdig og vellykket julenissen har vært og om nissen har maktet å parere skeptiske spørsmål fra barna. Mye glede her, men likevel har alt dette en liten bismak. Det er premisset jeg er usikker på; å lure intetanende barn, og konsekvensene av dette. Jeg vet selvsagt at det etter hvert som barna blir eldre er noe uklart hvem som lurer hvem, og jeg har lenge mistenkt at de yngste nå har avtalt å spille med for ikke å skuffe sine foresatte, muligens etter tips fra sine eldre søsken og søskenbarn.

Men likevel, jeg føler at vi implisitt formidler at det er helt greit å lure andre, bare det gjøres på en elegant og utspekulert måte. Jeg har selv erfart at tenåringsbarn kan konstruere minst like avanserte dekkoperasjoner for å få til hjemme-alenefester og lignende hos et eller annet foreldrepar. Selv om jeg til tider kan bli imponert over dette som fagmann (julenisse) kan jeg ikke helt slippe tanken på at vi får som fortjent, har vi ikke i årevis inspirert til nettopp slik bedragersk oppførsel og umerkelig beredt grunnen for et kriminelt sinnelag hos barna? Det er muligens også et lite element av hevnlyst her. Bør julenissen snart pensjonere seg?

Hilsen Julenissen
 

Annonse