Annonse
00:00 - 03. august 2018

Ærlig talt! Spise noe sånt!

Uvaskede kalvetarmer i tomatsaus, hjortebæsj i blodsuppe, stinkende ost og surstrømming. Vel bekomme.

Lekkerbisken: Abomasum – løpemagen – er den fjerde magen til drøvtyggere. Serveres som retten Tripa alla romagna. Denne har vært i en ku. Foto: Toru Uchida / Deposit Photos
Annonse

Det er ikke ofte jeg sitter med hjertet i halsen i møte med en matrett. I hvert fall ikke mat som er likt av noen jeg stoler på, i dette tilfellet ikke bare innbyggerne i hovedstaden i verdens fremste matland, Italia, men også av Morgenbladets europakorrespondent Simen Ekern, som i sin bok om Roma beskriver retten som «oppsiktsvekkende god».

Det er snakk om rigatoni con pajata, en romersk klassiker bestående av pasta og uvaskede kalvetarmer i tomatsaus. Jeg er skrekkslagen. Jeg står, som på syvern i Frognerbadet, som var det høyeste jeg kom, og nøler før jeg kaster meg uti. De lyse tarmene har omtrent samme størrelse, bare litt glattere enn den ruglete rigatonipastaen. Jeg er sulten, men sulten er blandet med en annen følelse: avsky.

«De var skrekkslagne over å høre om en fremmed stamme langt unna, puiplplirmiutene, som etter sigende samlet frossen hjortelort fra snøen og spiste dem som bær,» skriver den kanadiske oppdageren og etnologen Vilhjalmur Stefanssons fra hans studier av inuitter på begynnelsen av 1900-tallet (gjengitt i Richard Wranghams bok Catching Fire).

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.