00:00 - 03. august 2018

Ærlig talt! Spise noe sånt!

Uvaskede kalvetarmer i tomatsaus, hjortebæsj i blodsuppe, stinkende ost og surstrømming. Vel bekomme.

Lekkerbisken: Abomasum – løpemagen – er den fjerde magen til drøvtyggere. Serveres som retten Tripa alla romagna. Denne har vært i en ku. Foto: Toru Uchida / Deposit Photos

Det er ikke ofte jeg sitter med hjertet i halsen i møte med en matrett. I hvert fall ikke mat som er likt av noen jeg stoler på, i dette tilfellet ikke bare innbyggerne i hovedstaden i verdens fremste matland, Italia, men også av Morgenbladets europakorrespondent Simen Ekern, som i sin bok om Roma beskriver retten som «oppsiktsvekkende god».

Det er snakk om rigatoni con pajata, en romersk klassiker bestående av pasta og uvaskede kalvetarmer i tomatsaus. Jeg er skrekkslagen. Jeg står, som på syvern i Frognerbadet, som var det høyeste jeg kom, og nøler før jeg kaster meg uti. De lyse tarmene har omtrent samme størrelse, bare litt glattere enn den ruglete rigatonipastaen. Jeg er sulten, men sulten er blandet med en annen følelse: avsky.

«De var skrekkslagne over å høre om en fremmed stamme langt unna, puiplplirmiutene, som etter sigende samlet frossen hjortelort fra snøen og spiste dem som bær,» skriver den kanadiske oppdageren og etnologen Vilhjalmur Stefanssons fra hans studier av inuitter på begynnelsen av 1900-tallet (gjengitt i Richard Wranghams bok Catching Fire).

Annonse