Annonse
00:00 - 27. juli 2018

Ku-vin fra Pyreneene

Annonse

Navn: Olivier Pithon Cuvée Laïs 2016. Område: Languedoc, Frankrike. Varenummer: 8040401. Pris: 211 kroner. 

Denne hvitvinen er oppkalt etter en ku-rase. Laïs er det katalanske ordet for Jersey-ku, og produsenten Olivier Pithon sier at navnevalget ikke er så underlig som det virker som, uten at han helt forklarer hva som er sammenhengen mellom kuer fra øya Jersey og vinen fra Calce, en landsby ved Perpignan ved de franske Pyreneene. Samme det, vinen er skikkelig god! Den har masse smak, som stammer fra den lokale druen macabeu, iblandet grenache gris og grenache blanc. 

En viktig forklaring på smaksrikdommen er at avkastningen, det franske vinmakere kaller rendement, og som på engelsk heter yield, er veldig lav, i dette tilfellet 18 hektoliter per hektar. Avkastningen, altså mengde druer høstet per arealenhet, er alltid en god indikator for kvaliteten på en vin. Her gjelder som ofte ellers at store kvanta gir dårligst kvalitet. Hvis ikke værgudene sørger for lav avkastning, sørger vinprodusenten for å luke bort druer under modningen, slik at de som får henge helt til vinhøsten, får i seg mest mulig næring, og altså gi mye smak. Lav avkastning fører også til dyrere viner, naturligvis.

Pithon skårer høyt på flere kvalitetsmål. Han vokste opp med bestefarens vinmarker i dessertvinenes indrefilet-distrikt Côteaux de Layon i Loire-dalen. Som 18-åring dro han til Bordeaux for å lære mer om vin, og rundt årtusenskiftet kjøpte han 8,5 hektar med vinmarker i Calce hvor han nå lager både røde og hvite viner med økologiske metoder.

Vinen er listet opp som en Languedoc-vin hos Vinmonopolet. Det er ikke helt riktig. Pithons viner er merket Côtes Catalanes, en appellasjon som ble opprettet i 2003 i det franske Katalonia, eller departementet som offisielt heter Les Pyrénées-Orientales (Øst-Pyreneene). Dette er en landvin, den er altså ikke stemplet med opprinnelsesmerket AOC, som statusvinene i vin-hierarkiet er. Betegnelsen vin de pays – landvin – ble i 2009 erstattet av IGP – indication géographique protégée, et beskyttet geografisk område. 

Altså det samme som AOC? Joda, fordi både en AOC og IGP avgrenser det geografiske området en vin kan lages i, men AOC er altså et statussymbol. Pithons produkter er et eksempel på at IGP ikke nødvendigvis betyr at vinen er dårligere enn en AOC-vin.

Men ikke dvel med kompliserte vinbyråkratiske irrganger, bare legg inn en bestilling, og nyt. Vinen er overraskende syrlig og middelhavsfrisk, og veldig passende i årets norske tropesommer. Kan godt drikkes alene, men er en god matvin til hvitt kjøtt og fisk.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse