Annonse
00:00 - 27. juli 2018

Klar oksehalesuppe

Er det virkelig verdens vanskeligste matrett?

Kinkig kokkeri: En gammel engelsk okse i en gravering fra rundt 1800. Hale til venstre. Foto: Hulton Archive / Getty Images
Annonse

Av og til kan et vellagret minne lede deg bortover en helt ukjent vei. Denne gangen begynner det med at jeg husker et innslag i det svenske radioprogrammet «Så funkar det» fra en gang i 90-årene, der en av programlederne ringer kokken Erik Lallerstedt for å spørre om hva som er verdens vanskeligste matrett. Han svarer: «Jag tror att det är […] förmodligen klar oxsvanssoppa om man tar den på den traditionella måten […] det är mycket pul med den.»

Klar oksehalesuppe, altså. Verdens vanskeligste. Kan det stemme? Lallerstedt er en anerkjent kokk, han kan umulig ta helt feil, men nå vil jeg sjekke om andre er enig med ham.

Når jeg først leter etter «klar oxsvanssoppa», er det en oppskrift fra Svenskt Kött på «Klassisk oxsvanssoppa» med «köttet från oxsvansen, rotfrukter och lök» som kommer øverst. Den er imidlertid ikke klar. Så hvor vanskelig kan den være? Utfordringen er vel nettopp det å få den så klar at du ser bunnen i skålen. Og er det ikke et eget ord for suppe som er helt klar? Consommé?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse