Annonse
00:00 - 27. juli 2018

«Kan jeg gjøre yoga på flyplassens bønnerom?»

Annonse

Kjære Etiker. Disse linjene skrives på Heathrow. Jeg reiser mye internasjonalt i jobben min, og har lagt merke til at det finnes «multi-religious prayer rooms» på en del flyplasser. Et sted for gjensidig respekt og innadvendte aktiviteter, tenker jeg. Så har det seg slik at jeg alltid har drømt om å finne en krok der jeg kan gjøre litt yoga mens jeg er i transitt. Lange flyreiser er tøffe for kroppen, og tyve minutter med yoga gjør underverker som oppvarming til lang natt i trangt sete. Så jeg ser lengselsfullt på skiltet og tenker hm, multi-religiøst, yoga, meditasjon, hvor går grensen? Kan jeg snike meg inn der og sette meg diskret med bena i kors og la overkroppen falle fremover? Hva med en langsom krigersekvens, eller en aldri så liten downward-dog med rumpa i været? Skal jeg være helt ærlig, så er det altså kroppen, og ikke sjelen, jeg ønsker å strekke i dette rommet. Men om jeg kjører på med litt mantrasang og en «namaste» på slutten, så er jeg kanskje innafor?

Hilsen Støl globetrotter

Etikeren: Hvis du har helt klare forestillinger om hvor omsorgen for «kroppen» slutter, og hvor omsorgen for «sjelen» begynner, er du en av tankehistoriens helter. Ingen andre har klart å si noe definitivt og fornuftig om saken så langt. De som har problemer med kroppen, støter stadig på sjelelige snublesteiner – og omvendt. Mens jeg har deg her – jeg skulle gjerne likt å vite hvordan jeg skal klassifisere en stiv og smertefull rygg. Er det sjelen som slår krøll på seg, eller muskelfestene som ikke vil gjøre jobben sin? Skal jeg være helt ærlig, tror jeg ikke et øyeblikk på at du, som den eneste, har funnet ut av hva som er kroppslige og hva som er sjelelige behov hos en støl globetrotter. Å snike seg inn i et yoga-rom eller et «multi-religious prayer room» for å stenge larmen fra hastverksmennesker og maskiner ute, er et ekte menneskelig og umiddelbart gjenkjennelig behov. Et hundretalls trosbekjennelser og meditasjonsteknikker vil gi deg rett – uten hensyn til at du personlig kan greie deg uten metafysisk bistand. Dine forestillinger om forholdet mellom troende og ikke-troende er like firkantet som dine forestillinger om kropp og sjel. Troens oppgave er å gi språk til det språkløse og levere fortellinger som kan innkretse noe av alt det som ligger utenfor entydige begrepers rekkevidde. At trosbekjennelsene også materialiseres i vidt forskjellige praksisformer, burde være velkjent for globetrottere. Men det eksklusivitetskravet og den ekskluderingsviljen som du forutsetter at finnes, vil du lete forgjeves etter på en moderne flyplass. Her finnes det ikke lenger noe «innafor» og «utafor». Her finnes det ingen dørvoktere som krever adgangstegn.

Annonse