00:00 - 20. juli 2018

«Hvor begynner og slutter vårt ansvar som forbrukere?»

Kjære etiker. Jeg liker å se på meg selv som en opplyst forbruker som gjerne tar det «rette» valget når sjansen byr seg. Hjemme spiser vi økologisk kjøtt fra dyr som sannsynligvis har hatt det bra. Vi prøver å velge kvalitet når vi skal kjøpe møbler, klær og så videre, slik at de som produserer varene sannsynligvis har hatt det tålelig bra. Men noen ganger, når det blir for vanskelig å skaffe et «etisk» alternativ, kjenner jeg at det ikke er så farlig «denne ene gangen», og så kjøper jeg det som er tilgjengelig der og da. Hvor begynner og slutter vårt ansvar som forbrukere? Og kan vi stole på at politikerne våre lager lover og regler som gjør at vi kan redusere innsatsen vår som privatdetektiver på dette området?

Vennlig hilsen Undrende forbruker

Etikeren: Det store flertallet kjøper ikke bare det som er tilgjengelig der og da, men vurderer hva pungen har råd til. Først lenger nede på listen kommer bekymringen for produsentene av varen, enten det er dyr eller mennesker. Grunnen er ikke at man gir blanke blaffen, men at en «etisk» vurdering krever kunnskaper som man ganske enkelt ikke har eller kan skaffe seg i et rimelig tidsperspektiv. De som formulerer reklamen, vet at slike bekymringer finnes blant forbrukerne, og utroper den ene vinneren etter den andre ut ifra forutsetninger som ingen vanlig kunde kan kontrollere. Vi må vel regne med at det ut ifra viten om samme informasjonsmanko av og til slippes negativ reklame for å utnytte den samme bekymringen. Det er altså alt annet enn lett å være en ansvarlig kunde. En forbruker som tar sitt ansvar alvorlig, og på den måten bidrar til å styre produksjonen ved å begunstige de samvittighetsfulle, er nok først og fremst et spøkelse i den moralske fantasiens verden. Feilkildene er rett og slett for mange.

Annonse