Annonse
00:00 - 22. juni 2018

Tysk sjokolade

Annonse

Ja, tyskerten (som gamlingene oppe i nord fremdeles sier) kan jaggu få sagt det. Jeg minnes at jeg lå ved et universitet i 1965 med tanke på å trenge inn i das Ding an sich ved å pugge tusenvis av sider med kjemi hvorav bibelen, altså Holleman und Wiberg sin lettvekter «Lehrbuch der anorganischen Chemie» på 700 sider (mit 166 Figuren) og liten tett skrift, fremdeles holder fortet. Etter denne korte vidunderlig knusktørre innføringen i uorganisk kjemi (56. Auflage på Walter de Gruyter & Co, Berlin 1960), forlot jeg den tyske grundigheten for etter mange år senere å falle om kull av forelskelse. Jeg ble rett og slett forelsket i et slagord. Ved en tilfeldighet kjøpte jeg meg en tysk kvadratisk (10 x 10 cm) plate med mørk tung sjokolade pepret med hele nøtter (vekt: 100 gram). Platen kunne lett brytes opp i passende kvadratiske (selvsagt) biter. Mitt første møte med Ritter Sport feide Kvikk Lunsj av banen og har siden vært en trofast følgesvenn. Det var ikke bare sjokoladens fylde, balanse, høye kakaoinnhold (minst 50 prosent) samt intense ettersmak som kilte frem endorfinene, men også det som sto å lese på det blanke slitesterke omslagspapiret: Quadratisch, Praktisch, Gut. Minihaiku. Ikke noe snikksnakk. Hør her dere overbetalte PR-rådgivere og bevisstløse mottoutgytere der ute! Tre nedstrippede ord. Smak en gang til: kvadratisk, praktisk, god. Amen!

RaSan

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse