00:00 - 01. juni 2018

«Samboeren min har et savn etter å leve ut sin biseksuelle legning»

Kjære Etiker. Jeg hadde en samtale med samboeren min i går kveld. Bryllupet vårt er neste helg, og spørsmål rundt det å sverge «evig troskap» kom opp. Vi gifter oss borgerlig, så vi slipper heldigvis det spørsmålet uansett. Samboeren min var ærlig og sa at troskap ikke er noe han kan love. Han er bifil, men livet med meg og barna våre vil han aldri gi slipp på, sier han. Nå har vi hatt denne samtalen før, for omtrent 10 år siden. Den gang var jeg temmelig avslappet (det var før vi ble en småbarnsfamilie), og mente at et sidesprang kan godtas så lenge det er greit for begge parter. Mye har skjedd siden den gang, og min letthet fra den gang er forduftet. Han har imidlertid et savn etter å kunne leve ut sin seksuelle legning, og i det hele tatt være mer frigjort. I går kveld var han altså igjen ærlig, men denne gangen ble det en vond samtale, selvfølgelig uten noen løsninger. Jeg burde den gang kanskje ha visst hva jeg gikk til. Men har han likevel hensyn å ta? Eller er det jeg som må akseptere han som han er?

Hilsen bekymret småbarnsmor
 

Etikeren: Jeg synes at du blander sammen mange forskjellige ting her. Dermed blir floken uløselig. For det første: Ikke i noen annen moralsk sammenheng er spranget mellom det man sier, og det man faktisk gjør, større enn når det er tale om seksualetikken. Om man ser nærmere på moralens historie, er det tydelig at det er temmelig store og irrasjonelle krefter som er i spill på denne arenaen. Derfor har forsøket på å bevare en viss orden alltid hatt et noe desperat preg. Men at de konvensjonelle reglene brytes til stadighet, betyr ikke at de er verdiløse eller overflødige.

Annonse