Annonse
00:00 - 29. juni 2018

«Min gamle far har havnet på den konspiranoide høyresiden.»

Annonse

Kjære Etikeren. Min far er høyt utdannet, alltid veloverveid i familiediskusjoner, og en mann man vanligvis lytter til. Han har fått tre barn, og har en stor vennekrets som til stadighet er innom hjemmet for å konversere, drikke kaffe eller nyte et glass med noe rødt i. Gjennom hele sitt liv har han vært trygt plassert i det politiske sentrum. Men de senere år, spesielt etter han gikk av med pensjon i fjor, har min ellers så tolerante far dreid seg bort fra det «vanlige» politiske landskapet, og havnet et godt stykke ut på den konspiranoide høyresiden. Det man i dag kan kalle alt-right. Det har oppstått en rekke ubehageligheter rundt middagsbordet på søndagene, spesielt siden min brors kone er av sydlandsk opphav. Min mor protesterer ikke mot hans stadige utfall, selv om hun i samtaler med sine barn uttrykker sterk bekymring for sin mann. Så, kjære etiker, skal jeg konfrontere min far med hans nyvunne politiske syn, eller skal jeg la sosialdemokraten i meg pines i søndagsmiddager i overskuelig fremtid?

Hilsen Tolerant sønn
 

Etikeren: Jeg har hørt flere slike historier, og tror ikke at endringene, fra å veie kompliserte størrelser mot hverandre til å omfavne de ukompliserte besvergelser, er en helt uvanlig reise. Høyere gjennomsnittlig levealder er ikke nødvendigvis en bastion for rike erfaringer og kloke avveininger. Å kaste seg ut i det kompliserte, moderne landskapet i politikken med vilje til å ordne opp og sortere, krever en god porsjon energi. Når kreftene svekkes, blir man snarere takknemlig for de enkle løsninger som ikke krever at man tar hensyn i alle himmelretninger.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Påfyll