Annonse
00:00 - 29. juni 2018

«Min gamle far har havnet på den konspiranoide høyresiden.»

Annonse

Kjære Etikeren. Min far er høyt utdannet, alltid veloverveid i familiediskusjoner, og en mann man vanligvis lytter til. Han har fått tre barn, og har en stor vennekrets som til stadighet er innom hjemmet for å konversere, drikke kaffe eller nyte et glass med noe rødt i. Gjennom hele sitt liv har han vært trygt plassert i det politiske sentrum. Men de senere år, spesielt etter han gikk av med pensjon i fjor, har min ellers så tolerante far dreid seg bort fra det «vanlige» politiske landskapet, og havnet et godt stykke ut på den konspiranoide høyresiden. Det man i dag kan kalle alt-right. Det har oppstått en rekke ubehageligheter rundt middagsbordet på søndagene, spesielt siden min brors kone er av sydlandsk opphav. Min mor protesterer ikke mot hans stadige utfall, selv om hun i samtaler med sine barn uttrykker sterk bekymring for sin mann. Så, kjære etiker, skal jeg konfrontere min far med hans nyvunne politiske syn, eller skal jeg la sosialdemokraten i meg pines i søndagsmiddager i overskuelig fremtid?

Hilsen Tolerant sønn
 

Etikeren: Jeg har hørt flere slike historier, og tror ikke at endringene, fra å veie kompliserte størrelser mot hverandre til å omfavne de ukompliserte besvergelser, er en helt uvanlig reise. Høyere gjennomsnittlig levealder er ikke nødvendigvis en bastion for rike erfaringer og kloke avveininger. Å kaste seg ut i det kompliserte, moderne landskapet i politikken med vilje til å ordne opp og sortere, krever en god porsjon energi. Når kreftene svekkes, blir man snarere takknemlig for de enkle løsninger som ikke krever at man tar hensyn i alle himmelretninger.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse