Annonse
00:00 - 22. juni 2018

Iskald kamfer

Kamfer brukes ikke lenger som en ingrediens i iskrem. Det til tross for at vi har kjent til dens kjølende egenskaper i over tusen år.

Dryobalanops sumatrensis: Den beste kamferen, fra Indonesia.  Illustrasjon: F. Guimpel, 1833. plantillustrations.org
Annonse

En varm sommerdag i år 825 fikk den kinesiske barnekeiseren Jing Zong en rett å leske seg på. Den var laget av melk, ris og kamfer, kjølt ned ved hjelp av is, og det var allerede da en gammel oppskrift. Omtrent to hundre år tidligere skal keiser Tang ha spist ha spist noe lignende, bare med mel i stedet for ris, og dette, som regnes for å være verdens første iskrem, var altså smaksatt med kamfer.

Kamfer er ikke i dag noe man forbinder med iskrem. Ordet fører snarere med seg en eim av medisin, hoste og halsvondt, tøfler, nattlue og knirkende senger – i beste fall et drops som for noen kvalifiserer til godsak. Men det var ikke for ingenting at farmakopeene, gamle, autoritative oppslagsverk om medisiner, klassifiserte kamfer som et kaldt stoff, for det var flere enn de gamle kineserne som la merke til dens kjølende egenskaper.

På persisk er may-i kaafuur vin som er avkjølt med kamfer. Koranen forteller om det samme, kaana mizaaju-haa kaafuuran, noe man drikker i paradis for å signalisere at alle ens jordiske lidenskaper og ønsker er kjølt ned.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse