00:00 - 22. juni 2018

Her er fem råd for å finne ditt purpose som politisk parti, skriver Torbjørn Røe Isaksen

Fem råd for å finne ditt purpose som politisk parti, skriver Torbjørn Røe Isaksen.

Luther slo opp sine 95 teser på kirkedøren, Arbeiderparti- og reklamemann Ingebrigt Steen Jensen og makker Trude Solheim teipet opp sine ti råd til partiet på døren på Youngstorget og på forsiden av Klassekampen denne uken.

Jeg vil ikke sammenligne meg med noen av dem – dog av litt forskjellige årsaker – og velger derfor en streitere versjon. Jeg skriver om det i avisen. Mitt bidrag er generisk, ikke myntet på et spesielt parti. Kort oppsummert er mine fem råd en politisk versjon av det å finne sitt purpose, som de sier i DNB. Det er igjen en litt komplisert og engelsk måte å si at man må vite hvorfor man finnes; noe som igjen leder til noen dyder som best oppsummeres av Trond-Viggo Torgersen: Tenke sjæl og mene, måtte stå for det du sa.

Her er rådene i uprioritert rekkefølge:

 

Råd 1. Det er ikke dem, det er deg.

Etter å ha møtt den politiske veggen kan du være ganske sikker på at det første du får høre fra en mørbanket partirepresentant, er en eller annen variant av «vi nådde ikke frem til velgerne med budskapet vårt». Det er selvfølgelig kjipt å høre for kommunikasjonsstaben, men veldig behagelig for alle andre. Egentlig var det et klart, tydelig, appellerende og fengende budskap langt der inne, men enten fomlet vi det bort gjennom elendig kommunikasjon, alternativt var velgerne for trege i oppfatningen til å oppfatte hvor klart det faktisk var. Men når det går virkelig dårlig, er den første erkjennelsen at det trolig ikke handler om dem. Det handler om deg.

 

Råd 2. Fornyelse er noe annet enn innpakning.

Det er ikke måte på hvor mye man kan fornye et parti uten å gjøre noe med politikken. Reell politisk fornyelse handler ikke først om logo, slagord og retorikk, men om hva ideene betyr i samtiden, hvilken samfunnsanalyse- og forståelse som ligger i bunn og om godt, grundig politisk håndverk. Hvis du for eksempel skal fornye innvandringspolitikken din, hvorfor starte med taktikk og posisjonering før du i det hele tatt har funnet ut hva politikken skal være? Det gir neppe troverdighet på sikt.

 

Råd 3. Fornyelse betyr å ofre.

Det er ikke måte på hvor mye man kan fornye et parti uten å gjøre noe med politikken.

En periode var det veldig populært å fornye partier ved å kalle dem «nye». Bill Clinton snakket om en ny type Demokrater, Tony Blair om Nye Labour og Fredrik Reinfeldt om Nye Moderaterna. Felles for alle disse tre eksemplene var at de også gjorde ordentlige politiske endringer. Clinton var tydelig for dødsstraff i motsetning til demokratenes forrige kandidat, Tony Blair fikk partiet til å gi opp målet om å nasjonalisere industrien, Reinfelt snudde opp ned på partiets skattepolitikk og minnet om at offentlig velferd var viktig.

 

Råd 4. Oppmerksomhet er ikke per definisjon bra

Mange partier som sliter, inkludert mitt eget i en lang periode, tror de kan kompensere ved å være på ballen. Og da mener jeg på enhver ball, på enhver bane, til enhver tid. Synlighet kan nok måles gjennom opptredener i Dagsnytt Atten eller P4, men å bygge profil og gjenkjennelighet krever noe mer.

 

Råd 5. Maktkamper må vinnes

Maktkamp er skadelig på kort sikt. Virkelig paralyserende blir det først hvis ingen vinner. Da blir maktkampen permanent og lammende.

Hvis alt dette svikter, er det bare en utvei: Arranger en stor konferanse. Det slår aldri feil.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse