Annonse
00:00 - 08. juni 2018

«Er det etisk forsvarlig å jukse på quizen?»

Annonse

Gode etiker. Min ektefelle og jeg har lenge hatt som fast ritual under søndagsfrokosten å bryne oss på Morgenbladets quiz. Dette har til for en stund siden vært et ambisjonsløst prosjekt der den oppnådde poengsummen har tilfalt oss begge i fellesskap. Vi har som regel endt opp med en poengsum midt på treet, og med det har vi vært fornøyd. Det har aldri falt oss inn at øyenbrynene på Litteraturhuset vil bli hevet i respekt ved vår ankomst, eller at andre quizlag vil ha oss med som en ressursbank. En søndagsmorgen i mars gikk det imidlertid helt galt og vi fikk en poengsum som fikk quizmasteren til å spørre om det ikke var på tide å gå gjennom grunnskolepensumet på nytt. Da svartnet det for min kone. Hun gikk til slutt inn i en slik tilstand av humørløshet og sviktende tro på egne kunnskaper og intellektuelle evner at jeg så meg nødt til å ta fatt i situasjonen: Jeg har siden påske sett over spørsmål og fasit lørdag kveld, og på den måten har jeg på troverdig vis kunnet sørge for at vi nå oppnår 14–15 poeng. Hun vet ikke om dette, men humøret er blitt mye bedre, og igjen er Morgenbladet og søndagsfrokosten blitt et høydepunkt for oss begge. Jeg jukser, men jeg gjør det ikke for egen vinning. Er det etisk forsvarlig å gjøre det på denne måten?

Hilsen rådvill mann, 54.

Etikeren: Det finnes løgner av mange slag. Ikke bare svarte løgner og hvite løgner, men alle tenkelige mellomtrinn. Personlig ville jeg ikke drømme om å knytte min selvaktelse til quiz-poeng. Til det ville risikoen for total kollaps være for stor. Min trøst er at det finnes så mange andre spørsmål jeg faktisk kan besvare, at det snarere er spørsmålene det er noe galt med enn med mitt arme hode. På den annen side mottar jeg gjerne applausen når resultatet en sjelden gang går i pluss. Kanskje spørsmålene ikke var så idiotiske likevel?

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse