Annonse
00:00 - 04. mai 2018

Selsom kjendiskrangel

Er kamp mot selfangst grunnleggende rasistisk?

Kjøkkenbenkrealisme: Hansigne Thomassen er en moderne grønlandsk kvinne som bidrar til å forsørge familien sin gjennom jobben som lærer. Når mannen kommer hjem fra jakt, går hun likevel inn i rollen som den klassiske jeger/samler-kona, med ansvar for å rense og tilberede selen. Foto: Andrea Gjestvang
Annonse

Ellen DeGeneres Instagram-bilde virket uskyldig nok: Ved siden av en sjarmerende, mysende, gråprikkete liten sel takket talkshowdronningen dyrevernsorganisasjonen Peta for at de hadde kjempet gjennom et forbud mot bruk av selpels i India, og avsluttet med: «Det er bare et spørsmål om tid før kommersiell slakt av sel hører fortiden til.»

For brorparten av stjernens 52 millioner følgere var nok ikke dét særlig kontroversielt, og i kommentarfeltet haglet støtten inn. Men en som ikke trykket «liker», var filmskaper Alethea Arnaquq-Baril. Hun advarer mot etnosentrisme hos vestlige aktivister, og mener uttalelser som Ellens er en trussel mot inuitter som henne selv.

For å forstå bakgrunnen må vi reise noen tusen mil nordover fra DeGeneres hjemby Santa Barbara i solfylte California, til Arktis, der inuitter bor i et område som sprer seg fra Alaska i vest, via Canada, til Grønland i øst.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Påfyll