Annonse
00:00 - 04. mai 2018

Selsom kjendiskrangel

Er kamp mot selfangst grunnleggende rasistisk?

Kjøkkenbenkrealisme: Hansigne Thomassen er en moderne grønlandsk kvinne som bidrar til å forsørge familien sin gjennom jobben som lærer. Når mannen kommer hjem fra jakt, går hun likevel inn i rollen som den klassiske jeger/samler-kona, med ansvar for å rense og tilberede selen. Foto: Andrea Gjestvang
Annonse

Ellen DeGeneres Instagram-bilde virket uskyldig nok: Ved siden av en sjarmerende, mysende, gråprikkete liten sel takket talkshowdronningen dyrevernsorganisasjonen Peta for at de hadde kjempet gjennom et forbud mot bruk av selpels i India, og avsluttet med: «Det er bare et spørsmål om tid før kommersiell slakt av sel hører fortiden til.»

For brorparten av stjernens 52 millioner følgere var nok ikke dét særlig kontroversielt, og i kommentarfeltet haglet støtten inn. Men en som ikke trykket «liker», var filmskaper Alethea Arnaquq-Baril. Hun advarer mot etnosentrisme hos vestlige aktivister, og mener uttalelser som Ellens er en trussel mot inuitter som henne selv.

For å forstå bakgrunnen må vi reise noen tusen mil nordover fra DeGeneres hjemby Santa Barbara i solfylte California, til Arktis, der inuitter bor i et område som sprer seg fra Alaska i vest, via Canada, til Grønland i øst.

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.