Annonse

Annonse

00:00 - 11. mai 2018

Kostholdet på Krim

Det måtte en fransk kokk til for å bedre britenes elendige forpleining under Krimkrigen.

Krimkokken: Den viktorianske kjendiskokken Alexis Soyer reiste til Sevastopol for å revolusjonere de britiske styrkenes elendige feltkjøkken. Foto: Corbis / Getty Images

Lørdag den 9. januar 1858 kunne leserne av herværende avis finne artikkelen «En medicinsk Beskrivelse af Forholdene ved den franske Armee paa Krim i Efteraaret 1855». I tillegg til bekledningen og boforholdene, skildrer den anonyme artikkelforfatteren også forpleiningen. Og her vanker mange godord til den franske armeen:

«Man vil ikke noksom kunne rose den militære Intendantur for saa heldigen at have løst den vanskelige Opgave, at underholde Armeen 400 Mile borte fra Frankrig. Til intet andet Tidspunkt af vor militære Historie ere de daglige Uddelinger af Levnetsmidler foregaaede med større Regelmæssighed. De have ikke manglet en eneste Dag», heter det, og «friskt Brød og Biskøit paa den ene Side, imellem Kaffe, Vin og Brændevin paa den anden Side, og for det Tredie imellem friskt Kjød, salt Kjød og Flesk» har «bidraget til den almindelige Sundhed».

Mye av den franske suksessen skyldtes en tradisjon med cantinières – kvinner som var med i hæren og drev kantinevirksomhet. Tradisjonen stammer fra en gang før 1700. Les cantinières fikk et kraftig oppsving, og ble en offisiell del av den franske hæren med egne uniformer – stram jakke, knelangt skjørt over vide bukser – fra og med napoleonskrigene, og hadde sin storhetstid på midten av 1800-tallet.

Lese mer?

UKEPASS
59,-
per utgave
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 199,-
per måned
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Inkluderer eAvis og tilgang til hele arkivet med over 50 000 artikler.

Annonse

Mer fra Påfyll