Annonse
00:00 - 11. mai 2018

Kostholdet på Krim

Det måtte en fransk kokk til for å bedre britenes elendige forpleining under Krimkrigen.

Krimkokken: Den viktorianske kjendiskokken Alexis Soyer reiste til Sevastopol for å revolusjonere de britiske styrkenes elendige feltkjøkken. Foto: Corbis / Getty Images
Annonse

Lørdag den 9. januar 1858 kunne leserne av herværende avis finne artikkelen «En medicinsk Beskrivelse af Forholdene ved den franske Armee paa Krim i Efteraaret 1855». I tillegg til bekledningen og boforholdene, skildrer den anonyme artikkelforfatteren også forpleiningen. Og her vanker mange godord til den franske armeen:

«Man vil ikke noksom kunne rose den militære Intendantur for saa heldigen at have løst den vanskelige Opgave, at underholde Armeen 400 Mile borte fra Frankrig. Til intet andet Tidspunkt af vor militære Historie ere de daglige Uddelinger af Levnetsmidler foregaaede med større Regelmæssighed. De have ikke manglet en eneste Dag», heter det, og «friskt Brød og Biskøit paa den ene Side, imellem Kaffe, Vin og Brændevin paa den anden Side, og for det Tredie imellem friskt Kjød, salt Kjød og Flesk» har «bidraget til den almindelige Sundhed».

Mye av den franske suksessen skyldtes en tradisjon med cantinières – kvinner som var med i hæren og drev kantinevirksomhet. Tradisjonen stammer fra en gang før 1700. Les cantinières fikk et kraftig oppsving, og ble en offisiell del av den franske hæren med egne uniformer – stram jakke, knelangt skjørt over vide bukser – fra og med napoleonskrigene, og hadde sin storhetstid på midten av 1800-tallet.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse