00:00 - 04. mai 2018

«Kan såkalt ‘puggedop’ før eksamen moralsk forsvares?»

Kjære Etiker. Dette semesteret skriver jeg bacheloroppgave i statsvitenskap. Fristen for innlevering nærmer seg og jeg ligger dårlig an. Jeg sitter time ut og time inn på lesesalen hver dag, men kommer ikke i gang med skrivningen. Prosjektet er gjennomførbart, men jeg har ikke konsentrasjon. En venninne tilbyr meg et såkalt «puggedop». Selv er jeg mer bekymret for at jeg skal tåle det dårlig, enn at det moralsk ikke kan forsvares. Er det flere enn meg selv jeg bør tenke på? Hva mener etikeren?

Hilsen stresset student

Etikeren: Det finnes bare én virksom oppskrift på konsentrasjon, og det er å fjerne distraherende elementer systematisk. Rydd litt omkring deg og følg avtaleboken, som om Moses selv hadde båret den ned fra fjellet. Noen tvangsnevrotiske ritualer kan løfte frem selvsuggesjonens slumrende krefter. Skal fornuften ha noen sjanse, må den nemlig alliere seg med ufornuften og gjøre den til medsammensvoren. Selv har jeg hatt for vane å gi meg selv beskjeder om å skjerpe meg ved å oppsøke et bestemt sigarmerke. Jeg vet jo godt at det i beste fall er fysiologisk virkningsløst, i verste fall skadelig. Men for meg funker det. Sigaren – den må komme fra Java (skrullete påfunn er alltid omgitt av detaljerte betingelser) – er et overtalelsesmiddel som jeg kan bruke på meg selv, mot meg selv. Vi har nemlig alltid ubrukte reserver som kan aktiveres om vi betjener oss av overtalelsens kunst for å trosse den gjenstridige og flakkende egenviljen.

Annonse