Påfyll

Sjøens surkål i art deco

I Morgenbladet nr. 26/2016 skrev jeg om Brasserie Lipp nede på venstre bredd i Paris. Et karismatisk og spesielt sted hvor jeg personlig sånn ca. rundt 1970 så at noen amerikanske jenter ble pælmet ut da de ba om Cola og ketsjup til maten. Jeg er fremdeles litt nervøs og aktsom på sånne etablissementer. Nå som det er vår og direkteflyene til Paris lokker, så tenkte jeg å narre deg fra Lipp og videre bortover til 14. arrondissement på Montparnasse (litt bortenfor Jardin du Luxembourg) for å oppleve enda mere av suset fra berømtheter og historisk swung. Celebritetslisten er uendelig – alt fra Picasso til Joyce. Brasserie La Coupole er et art deco tempel, på grensen til mesterverk og ble født i 1927. Et møtested for datidens Se og Hør. Her får du alt fra spesialiteten indisk lam i karri til de herligste sjømatretter med østers og hummer i trengsel. Hva med «Sjøens surkål» bestående av havabbor, laks, hyse og hummer i smørsaus til 27 euro? Eller fredagshøydaren, salt torsk med potetstappe til 19 euro? Spis, drikk, nyt, besku – kanskje kommer kjendisene – mens du ser for deg Sartre og de Beauvoir i intens eksistensialistisk krangel over en porsjon røkt aiglefin (hyse/kolje). Og som det ekte brasseriet det er, åpner det selvsagt dørene kl. 08.00. Men jeg er fremdeles litt sur for at de bruker skotsk laks istedenfor norsk.

RaSan

Mer fra Påfyll