Annonse
00:00 - 20. april 2018

Romersk forfall

Si meg hva slags mat du spiser, og jeg skal si deg hva slags romer du er.

Roberto Bompiani (Italian, 1821-1908), A Roman Feast. Foto: Fine Art / Corbis / Getty Images
Annonse

Vi har vel sånn omtrent to stereotyper av romerne. Den ene handler om et effektivt, militaristisk samfunn med gode ingeniører, som erobret andre land og bygget noen helt fantastiske akvedukter, arenaer, templer, triumfbuer og veier. Dette skulle tilsi et tilhørende fornuftig kosthold.

Men så har vi den andre stereotypen, som handler om romersk dekadanse og forfall med orgier, drikking og fråtsing. Dette tilsier ikke et spesielt fornuftig kosthold.

I albumetAsterix i Alpene møtes de to stereotypene. Hos den mektige guvernør Corpus Bombastus i Condate (Rennes) nærmer vi oss forfallstiden. I lugubre og skitne omgivelser, der tjenere heller vinen rett ned i halsen på herskapet som ligger på gulvet, serveres villsvintær i knokefett og honning, bjørneblodpudding og farsert sjiraff.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.