09:00 - 14. april 2018

«Jeg en temmelig høy mann, og jeg sliter med å finne bukser som passer.»

Kjære estetiker

Jeg en temmelig høy mann, og jeg sliter med å finne bukser som passer. Tidligere var ikke dette noe problem, da fant jeg bukser med 36-lengde i både inn- og utland. Nå er derimot 34-lengde det lengste jeg finner i vanlige butikker, og da er de gjerne tilsvarende store i livet. (Det er som om klesbransjen tror at alle vokser proporsjonalt oppover og utover. Jeg har ikke mange penger å bruke på skreddersøm, og jeg får meg ikke til å sy selv.

Resultatet er derfor at jeg ender opp med høyvannsbukser, slike som hipstere bruker. Det gjør meg flau og trist. Om sommeren bruker jeg kortbukse, og om vinteren kan jeg skjule anklene med høye støvler. Det er våren og høsten som er problemet. Jeg gruer meg til snøen smelter. Vet du råd?

Hilsen ufrivillig hipster

 

Estetikeren: Tilfeldighetene ville det slik at jeg møtte en lang kamerat over frokostkaffen. Hvor får du tak i lange bukser? spurte jeg. Han trakk på det, og sa mismodig: «nei, bukser, gensere – livet selv – det er ikke lett…» Så sukket han, dro litt i buksene, og sa at han hadde kjøpt dem på Asos. Merket het Your Turn. Men så var det ikke hans tur likevel. De krympet, disse buksene også.

Nei, det er ikke lett å være mann. Og det blir ikke nødvendigvis lettere av å være lang og slank i tillegg. I det hele tatt er det upraktisk å ikke ha målene til en mannekeng. Eller som du sier – å ikke vokse proporsjonalt.

Det du setter fingeren på, er klesbransjens kombinasjon av å være både fjetrende high tech og rystende lavpanna.

Det du setter fingeren på, er klesbransjens kombinasjon av å være både fjetrende high tech og rystende lavpanna. Vi kan lage plagg som sitter som et skudd; som tåler vann, verdensrom og tusen år under torva, men i og med motens demokratisering har vi for øyeblikket valgt å slå oss ned her: i kvantumland. Vi tror vi vil ha mye istedenfor bra – og vi innbiller oss at vi ikke merker forskjellen. Og når alt skal gå fort, og kjøpes billig, går det på bekostning av sånne som deg – den fullstendig normale avvikeren. Mengden stretch i plagg flest, har på mange måter tatt over for fokuset på god passform, ikke minst i kvinnemoten. Men, det løser altså ikke hele problemet: En veldig kort bukse som sitter aldeles nydelig over stumpen, er fortsatt veldig kort.

Her skal vi imidlertid ikke dvele mer ved den problematiske klesindustrien, men heller komme til poenget: Hvor er de lange buksene?

Vi drar til internett først. Som du sikkert vet, er det mange som lider samme skjebne som deg. Googler man «clothes for tall men», finner vi mange bedrøvede kommentarfelt, men også noen løsningsorienterte menn som har gått inn for å avhjelpe problematikken. Her anbefaler jeg bloggen, eller snarere forbrukerguiden, Tallsome.com. Tallsome er drevet av en likandes dansk kar på to meter, ved navn Rued. Rued tilbyr blant annet The complete list: 50+ Shops With Tall Men’s Clothing; en liste over topp fem favoritt jeansmerker, og annen relevant info om alle former for lange, smale plagg og hvor man skal finne dem.

Holder man Rueds liste opp mot en typisk listesak, som The Indpendents topp tolv valg for big and tall men, finner vi ikke overraskende mange overlappende merker. Og, en opplysning som går imot din erfaring: nemlig at kjedebutikker som tilbyr ekstra lengder, er på vei opp istedenfor ned. Asos nevnes som en favoritt (motsatt av hva kameraten min forteller), og ellers Marks & Spencer, Debenhams og lignende engelske kjeder. Det mest interessante forslaget er imidlertid Levis. Ikke bare fordi modellen journalisten trekker frem fra Levis Big and Tall-konseptet, ser godt ut, men fordi den er å få kjøpt i Norge.

Den før omtalte kameraten min lyste opp kun én gang under buksesamtalen, og det var da han snakket om et par hvite Levis kjøpt i Oslo. Fargen var riktignok feil, når han tenkte etter, men ellers var den riktig bra. Hvor ellers skal man gå for fysisk prøving? Tro det eller ei, brakte dagen ikke bare én lang kamerat, men tre. Mens jeg lurte som verst, sto med ett enda to lange velbygde karer foran meg. Ingen direkte åpenbaring kanskje, men begge hadde distinkt velsittende jeans. Den lengste av dem hadde dessuten til alt overmål brettet opp buksene sine, som for å demonstrere hvor usedvanlig lange buksene hans var. Og merket? Jo, sa den lengste (størrelse 32, 36), buksene kom fra A.P.C. Et fransk såkalt high end-merke, som kom til Oslo i fjor, med en prislapp rundt 1600,- . Her betaler man åpenbart for logoen på posen man bærer hjem, men han sa at kvaliteten var bra, og at passformen satt godt. Det gjorde den også.

Skreddersøm er ofte mye billigere enn man tror.

Den andre gikk i et par Levis – et alternativ begge roste – også disse kjøpt i Oslo. Men mest opptatt var de av det norske merket Livid: Ikke bare rådenimens forkjempere, som tidligere omtalt i denne spalten, men de lange menns venn. Livid presenterer sympatisk nok også en egen målguide for hver eneste buksemodell dersom man ønsker å gå ekstra målrettet til verks. Men best av alt – de har fysiske butikker i både Trondheim og Oslo. Priser ligger mellom 1500,- og 1800,-.

Det var butikkene, da gjenstår det å si to ord om den fryktede skreddersømmen. Skreddersøm er ofte mye billigere enn man tror, selv om konseptet høres dyrt og fremmed ut i moderne ører. Jeg har blant annet en god venninne – lang hun også – som har sydd opp flere par pene bukser for 800,- mens stoffet kostet 600,-. Altså rett under prisen på et par nye designjeans. Klart, en sånn transaksjon innebærer noen minutter med målebånd, og noen avgjørelser rundt valg av stoff, men så får du også en bukse spesialtilpasset deg.

Min venninne anbefalte særlig Lass Skredder på Bislett, og tok med et par utslitte favorittbukser som utgangspunkt.

Avslutningsvis vil jeg si som Rued – finner du en modell du virkelig liker, kjøp flere par i samme slengen. Og, de lengste skal ikke bli de korteste, og bra er vel det, men det skal bli flere bukser til dere. Det vil bli flere bukser.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse