00:00 - 06. april 2018

«Hva gjør jeg hvis mor ønsker dødshjelp?»

Kjære Etiker, min mor skrev nylig et gripende brev til oss søsken. Hun forklarte at hun ønsket dødshjelp hvis hun ble sengeliggende med smerter, og at hun ikke ønsket medisin som forlenget livet hvis hun skulle falle utenfor bevissthet. Det andre punktet er enkelt å respektere, det er vel dette som kalles passiv dødshjelp. Men det første punktet innebærer jo aktiv dødshjelp – og da blir det mer komplisert. Selv om det er ulovlig, har jeg forståelse for at hun ønsker seg en kontrollert slutt. Det er slik jeg tenker om mitt eget liv også: jeg hater tanken på en uverdig slutt. Hun er en dame som har hatt stor livsglede, og fortjener å dø som seg selv. Nå skal jeg ha en ærlig samtale med mor om dette. Jeg har lyst til å si det hun vil høre, men hva vil hun egentlig høre når det kommer til stykket? Sannheten? Hva er verst å høre, egentlig: At jeg ikke vil love henne frihet fra smerter, eller at jeg, hennes sønn, er villig til å hjelpe henne til å dø? For mine to søstre er det utelukket i det hele tatt å gå inn i dette vonde kaoset, noe som ikke gjør mitt ansvar mindre.

Hilsen sønn på 50 år

 

Annonse