I forrige ukes Morrabla’ var det mang en sak som hevet alskens øyenbryn. Om skrikene fra Nasjonalmuseet eller Facebook-storebror som har sett oss døgnet rundt. Men kanskje mest oppsiktsvekkende, mer enn noen annen sak, var en folkehelseviters innrømmelse: Håkon Boman Andresen spiser et kvart kilo oppdrettslaks fem ganger i uken! De siste fem årene! Det tilsvarer 325 kilo laks! Utropstegn, utropstegn, utropstegn! Dette fordi han angivelig lager en helvetes, Michelin-god laksesalat.
Morgenbladets ad hoc-oppskriftsredaksjon dro dermed ut på en gastronomisk reise til laksemiljøets innerste kriker og kroker på søken etter akkurat denne oppskriften. Telefonrørene gikk varme, e-postserverne ble overbelastet, ja, utlysningen gikk også ut på Twitter. Denne oppskriften måtte vi bare ha. Redaksjonens iherdige forsøk til tross, skattejakten så ikke ut til å bringe med seg lakseflaks.
Men, rett før den laksesultne graveredaksjonen skulle kaste inn håndkleet og heller ty til ihjelkokt laks med rømme, poteter og dill, ramlet en strålende idé ned i et redaksjonsmedlems hode: Kan vi ikke bare sende en melding til opphavsmannen? Så, til glede for unge, eldre, middelaldrende, herrer, kvinner og dem midt imellom kjønnskategoriene: Her er Håkon Boman Andresens oppskrift på «En Helvetes God Laksesalat»:
250 gram laksefilet
¼ hode isbergsalat
¼ agurk
½ boks cherrytomater
1 paprika
⅓ pakke kremost (urter og krydder er Andresens favoritt)
1 kokt egg
En håndfull cashewnøtter
Voilà – Bon appétit!