00:00 - 27. april 2018

Absolutt Sjokolade

Nordmenn regner ikke sjokolade som mat og dermed noe man har «spist», men noe dritt man har puttet i seg.

Foto: Frank Bean / Getty Images

I min forskning på sjokolade ble jeg forelsket i Kvinneguiden som kilde. For en gjennomsnittlig norsk dame er det tydeligvis ikke lett å spise en sjokolade bare fordi man har lyst på den. Hun må fortjene det. Hun skal helst ha kranglet med sjefen eller barna, ha eksamen eller kjærlighetssorg. Hvis ikke dukker gjerne metaforen «dritt» opp om varen. Det hentydes til den kroppslige reaksjonen kvalme. Kvalmen oppstår altså som kognisjon, noe som tilhører hjernen, men blir en fysiologisk sensasjon. Der har vi sjokolade – midt mellom nytelse og oppkast.

Sjokolade er omkranset med de samme strenge regler som alkohol. Det er en belønning for utført dont, fordi man skal ha fortjent det. Hvis ikke, blir det urent. «Urent er materie på feil sted», sier Mary Douglas så presist. Hår er fint på hodet, men ikke i suppa – selv om håret er rent og dama fin. Samtidig finnes biologisk urenhet. Det gjelder å sortere.

Noen vakuumpakkede kyllinglår hadde overvintret på hytta til en venn. Jeg tok på meg oppdraget og gikk inn i skogen for å klippe dem opp og kaste dem. Lukt kan vanskelig beskrives med ord. Men jeg får ennå brekninger ved tanken. Dette var ikke mat for andre enn bakterier, det skjønte nesa, som ga klare signaler til hjernen om å gi signaler til brekningsrefleksen, selv om jeg skjønte poenget før jeg klippet. Forventninger er til å bli kvalm av.

Annonse