Annonse
00:00 - 16. mars 2018

Slave på boks

Mathistorien er full av uspiselige fremstillinger av folk fra andre kulturer.

Vel bekomme: En blid og rund afroamerikansk kvinne med rutete klær og skaut. Ikke en eneste stereotypi skulle stå uprøvd da Aunt Jemima ble lansert på markedet. Foto: Bettmann / Getty Images
Annonse

Når treåringen med bestemt mine spytter ut makaronien fordi den har vært i nærheten av brokkolien jeg kokte den sammen med, har amerikanerne et glimrende ord for det: matrasist. Uttrykket betyr en person som ikke liker å la mat komme i kontakt med hverandre på tallerkenen.

Rasistisk mat er et like reelt, men mye mindre komisk fenomen. Det er også et fenomen det er stadig større bevissthet om internasjonalt.

Ett element handler om hvordan mat blir presentert. Er det greit at matfotografier av retter fra asiatiske land så ofte blir stylet med bananblader og bambusmatter, eller representerer slike matbilder en unødig eksotisering av andres menneskers kultur? Hva med de alltid like tilstedeværende spisepinnene? Er det ok å style bilder av filippinsk short ribs med spisepinner, til tross for at filippinere tradisjonelt spiser med gaffel og skje?

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Påfyll