00:00 - 16. mars 2018

Slave på boks

Mathistorien er full av uspiselige fremstillinger av folk fra andre kulturer.

Vel bekomme: En blid og rund afroamerikansk kvinne med rutete klær og skaut. Ikke en eneste stereotypi skulle stå uprøvd da Aunt Jemima ble lansert på markedet. Foto: Bettmann / Getty Images

Når treåringen med bestemt mine spytter ut makaronien fordi den har vært i nærheten av brokkolien jeg kokte den sammen med, har amerikanerne et glimrende ord for det: matrasist. Uttrykket betyr en person som ikke liker å la mat komme i kontakt med hverandre på tallerkenen.

Rasistisk mat er et like reelt, men mye mindre komisk fenomen. Det er også et fenomen det er stadig større bevissthet om internasjonalt.

Ett element handler om hvordan mat blir presentert. Er det greit at matfotografier av retter fra asiatiske land så ofte blir stylet med bananblader og bambusmatter, eller representerer slike matbilder en unødig eksotisering av andres menneskers kultur? Hva med de alltid like tilstedeværende spisepinnene? Er det ok å style bilder av filippinsk short ribs med spisepinner, til tross for at filippinere tradisjonelt spiser med gaffel og skje?

Annonse