00:00 - 23. mars 2018

Mens vi venter på Messias

Jødenes påskemåltid inneholder alltid et ekstra glass vin. Det er til profeten Elia, som skal forkynne Messias’ ankomst.

Jødisk påske: Alle rettene i seder-måltidet har symbolsk betydning. Foto: Reza/Getty Images

Gud er ikke alltid nådig. Ordet «påske» kommer fra det hebraiske pesach, som betyr «gå forbi», og skriver seg fra den tiende landeplagen Gud sendte over Egypt for at faraoen skulle løse israelittene fra slaveriet og la dem reise. Etter å ha gjort vannet i Nilen til blod og sendt frosker, gresshopper, hagl, kvegpest, byller, mygg, fluesvermer og latt det være mørke i tre dager, bestemte han seg for å slå i hjel alle førstefødte i landet, både mennesker og dyr.

For å spare israelittene ba han dem om å slakte et lam, ta noe av blodet og stryke det på dørstolpene og bjelken over døren i husene sine. «Når jeg ser blodet, vil jeg gå forbi.»

Det ble ingen god natt for egypterne. «Det lød et høyt skrik i Egypt, for det fantes ikke et eneste hus uten noen døde», og faraoen sendte bud etter Moses for å be israelittene bryte opp og dra med en gang. Allerede hadde de blitt bedt av Gud om å spise lammet i all hast, med kjortelen bundet opp om livet, sko på føttene og stav i hånden; nå måtte de dra av gårde med deig som ennå ikke var hevet. «De bandt kappene sine om bakstetrauene og bar dem på skuldrene.»

Annonse