Annonse
09:35 - 09. februar 2018

Spisebordets forestilte svanesang

Spisebordet på vei ut? Særlig!

Vel bekomme: Hvorfor spise liggende når man kan sitte som et sivilisert menneske ved et spisebord? Bildet er tatt på Bakke gård i Oslo, julen 1963. Foto: Rigmor Dahl Delphin / Oslo Museum 
Annonse

Jeg ble invitert til P2s Studio 2 for å kommentere en artikkel i danske Politiken om at spisebordet skal være på vei ut av hjemmene.

Der kan vi lese: «Spisebordets rolle er i oppløsning […] Snakker man med en tenåring, er hun sikkert enig i at det er like fint å spise kveldsmat i vannrett tilstand på en sofa som ved et bord. […] I det hele tatt synes dagens ungdom at alt er lettere hvis man ligger […] For hva skal man med annet enn en seng, hvorfra man kan holde kontakten med venner via telefonen og se på tv og Ipad-en.»

Kan det være tilfelle? Spisebordet må være det viktigste tegnet på vår kulturs seier. Familiens presentasjon gjennom gjestebordet er jo borgerskapets livsform. Og restauranten, de tre rettene. Spisebordet på vei ut? Til fordel for seng og sofa? På romersk vis?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse