Annonse
00:00 - 02. februar 2018

Stekte, flyvende gjess

Når det gjelder mat er Slaraffenland bedre enn Paradis.

Slaraffenland: Pieter Bruegels maleri «Luilekkerland» fra 1567. Soldaten til venstre åpner munnen for å ta imot en stekt due, men den forsvant ved en feiltagelse en gang maleriet ble restaurert. 
Annonse

Å være bonde i middelalderen var ikke nødvendigvis alltid lett. Arbeidet var hardt og plagene mange. Nå fantes det riktignok et liv etter døden, et paradis med hvile, salighet og fred, som man kunne glede seg til. Paradis var imidlertid ikke kjent for sine kulinariske fristelser.

«Se, jeg gir dere alle planter som setter frø, alle som finnes på hele Jorden, og alle trær som bærer frukt med frø i. Det skal dere ha å spise», sa Gud da han introduserte stedet for Adam og Eva. Grøntfôr, med andre ord. Ingen solide skinker, ingen stekte egg, ingen smak av hverken fugl eller fisk. Og det var vel noe en rumlende middelaldermage av og til kunne ønske seg.

Dermed var det duket for legender om et sted der man fritt kunne fråtse i alskens godsaker. «Selv om Paradis gjør deg lykkelig å se / er Cokaygne et enda vakrere sted», heter det, ganske fritt oversatt, i den irske balladen om The Land of Cokaygne, skrevet på mellomengelsk en gang på 1300-tallet – trolig av en fransiskanermunk. Der er Cokaygne et sted vest for Spania, langt ute i Atlanterhavet, som ikke ligner noe annet land under Guds himmel.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Påfyll