00:00 - 16. februar 2018

Krig og fest i bunkeren

Mens Eva Braun og nazistene skålte i champagne, sultet sivilbefolkningen i hjel.

Midtpunktet: Helt til krigens siste dager virket alltid smilende Eva Braun å leve i en boble av champagne, sang og dans. Foto: Ullstein Bild / Getty Images

Som mange andre pensjonister har også foreldrene mine fattet interesse for slektsforskning. Denne søndagen bretter pappa stamtavlen stolt utover kjøkkenbordet hjemme i Drammen. Jeg er bare passe interessert.

«Vincent Kaluza», spør jeg og peker på et navn skrevet i rett linje opp fra farfaren min. «Hva jobbet han med?»

«Min Opa?» Pappa bruker det tyske ordet for bestefar. «Han var lokomotivfører. En veldig snill mann. Jeg husker at han pleide å tute med toget når han kjørte forbi huset vårt i Sommerfeld. Vi ungene løp langs sporet og vinket som gærne. Jeg ble veldig trist da han døde.»

Annonse