00:00 - 09. februar 2018

Jeg tror at angst og desperasjon er den sterkeste drivkraften for oppfinnelser og risikovillighet, skriver Camilla Stoltenberg.

Desperasjon er den sterkeste drivkraften for oppfinnelser, skriver Camilla Stoltenberg.

I flere tusen år var koppesykdom en av menneskehetens store skremsler, men sykdommen skulle også bli kilde til de største oppfinnelser: Vaksiner. I denne historien spilte den britiske forfatteren Lady Mary Wortley Montagu (1689–1762) en spesiell rolle.

Som ganske ung kvinne mistet hun sin bror på grunn av kopper. Kort tid senere ble hun selv rammet av sykdommen, men overlevde, kopparret for livet. Da hennes mann, Lord Edward Wortley Montagu, reiste til Konstantinopel i 1717 som britisk ambassadør til Det osmanske riket, fulgte Lady Mary ham dit. I et brev datert 1. april 1717, allerede få uker etter ankomsten, beskrev hun inokulasjon, en lokal tradisjon som umiddelbart hadde fanget hennes interesse:

«I am going to tell you a thing that is going to make you wish yourself here. The small-pox, so fatal and so general amongst us, is here entirely harmless by the invention of engrafting, which is the term they give it. There is a set of old women, who make it their business to perform the operation, every autumn, in the month of September, when the heat is abated [1]. »

Annonse