Annonse
00:00 - 16. februar 2018

«Er kyskhet og måtehold egentlig umoralsk?»

Annonse

Til Etikeren. Jeg husker jeg lærte om de syv hellige dyder på søndagsskolen, og jeg vil spørre etikeren om to av dem: kyskhet og måtehold. De har til felles at de skal regulere våre drifter etter å eie, konsumere og ta for oss. Hvordan vil du si at disse dydene står i dag – og har de mistet betydning? Kanskje er disse dydene mer historisk betingede enn de andre (rettferdighet, godhet osv.)? For vi forbruker i stor stil sammenlignet med tidligere tider – både forbruksvarer og partnere – men jeg opplever likevel ikke at menneskeheten er mindre moralsk nå enn før. Så kanskje kan man spørre seg hvorfor dette var dyder i utgangspunktet? Kanskje det sier mest om hvilke regler som måtte gjelde i samfunn som var patriarkalske og fattige? Eller tenker du at det per definisjon har en fordervende effekt på menneskesinnet å gi etter for begjær?

Hilsen ikke et dydsmønster

 

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse