08:32 - 02. mars 2018

«Er det uetisk å spandere alkohol på en alkoholiker?»

Kjære Etiker. Vi er en gjeng studievenner som møtes til quiz omtrent en gang i uken. På stedet vi møtes, vanker det en sympatisk alkoholiker, han er 15–20 år eldre enn oss og har klare nerveproblemer. Selv drikker vi ikke ved disse anledningene, men han har flere ganger kommet bort og bedt tynt om vi kan spandere øl og sigaretter på ham. Sist ble dette en etisk debatt mellom oss. Noen mente at det var etisk feil å støtte ham i å opprettholde alkoholismen ved å finansiere den, mens jeg mener det er riktig å gi ham en triveligere kveld. Men kanskje er det «nei» her som er snilt? Er det etisk forsvarlig å gi et medmenneske en skadelig substans, som det inderlig ønsker seg?
Hilsen student

Etikeren: Det er vel strengt tatt ikke alkoholisme og lungekreft man finansierer når man gir en stakkar en halvliter og noen sigaretter én kveld i uken. Slike innvendinger høres snerpete og snusfornuftige ut. Det snerpete er moralens motsetning, slik det snusfornuftige er fornuftens motsetning. Men mange vil likevel kjøre i vei og tro at de tjener moralen med snerperi og fornuften med snusfornuft. Jeg er nok mest enig med deg som synes det er rett å bidra til at mannen får en hyggelig kveld av og til. Utlegget er heller ikke skremmende stort. Det solide grunnlaget for tørsten og de brune fingertuppene er nok lagt for lenge siden. 

Hvis man tenker i en noe større horisont, kunne man si at en hypotetisk kone eller samboer i denne historien kanskje ville ha foretrukket å få ham klinkende edru og luktfri hjem. Men det vet hverken jeg eller dere noe om. Jeg har aldri hørt om at noen sluttet å drikke, fordi ingen ville spandere øl på ham lenger. Hvor det er vilje, er det vei. En sympatisk alkoholiker med nerveproblemer nedkjemper nok slike hindringer.

Annonse