Påfyll

Barnearbeid vi liker

I min forrige «notert» oppfordret jeg oss litt gråhårede til å lære ungdommen å sette pris på silda. Et par generasjoner er jo regelrett avlært fra å spise dette vidunderet. Da tror jeg at det er lettere å la barna gå bakveien inn i fiskeverdenen ved hjelp av noen torsketunger. For jeg tar det som gitt at vi voksne elsker denne delikatessen. Noe annet skulle jaggu tatt seg ut. Altså: La barna se på tv at det er barna i Lofoten (og ellers der skreien fyker forbi) som skjærer disse tungene etter skoletid. Barnearbeid. Gutter og jenter på lik fot. Trer torskehodet inn på piken og skjærer i vei i et gruelig tempo. Kassene fylles og det blir mye penger av slikt. De beste tungeskjærerne tjener tusenvis av kroner. Og det er en del av kulturen, oppveksten og konkurransen. Den dagen disse ungene forsvinner fra de snøkledde kaiene mister vi nok en kulturmarkør. Ta ungene med i fiskedisken og plukk ut en halv kilo tunger og vel så det. Ikke glem personalkostnadene, logistikk og frakt når du ser prislappen! Gå hjem og dypp i mel og egg. Stek i smør. Lag gjerne råkost og dampkok mandelpoteter. I tillegg til stekesjy kan du jo strekke det litt lenger. Hva med tartarsaus eller remulade eller svak chilimajones? Fra barn til barn. Barnas eget råstoff. Innlysende pedagogikk. Kan det bli bedre?

RaSan

Mer fra Påfyll