Annonse
00:00 - 02. februar 2018

«Hvordan sette grenser for en psykisk syk venn?»

Etikeren svarer.

Annonse

Kjære etiker. Jeg har en barndomsvenn som blir psykotisk med jevne mellomrom. Første gang han ble syk, var vi i 20-årene – det er over 30 år siden nå – og vi hadde da sluttet å henge sammen. Han «gikk i barndommen» da han ble syk og så på meg som en av sine nærmeste venner. Jeg har «stilt opp» ved å treffe ham et par ganger i halvåret de siste tiårene. Har prøvd å gjøre det hyggelig for ham, men samtidig holde en emosjonell distanse selv og ikke involvere meg for mye. Sykdommen er en av de verste. Fra sidelinjen har jeg sett ham rasere livet sitt flere ganger – han klarer å opparbeide seg en vennekrets som han brenner alle broer til gjennom ondskapsfulle utbrudd i psykose. Folk klarer ikke mer, de blir redde og trekker seg unna. Noen utbrudd er ledsaget av suicidale tanker. Fordi vi sto hverandre nær som barn, og fordi jeg beholdt en avstand som voksen, har han ikke rast ut mot meg i et av sine utbrudd. Han har en idealisert oppfatning av vår relasjon. I det siste har han begynt å si at jeg er hans nærmeste pårørende. Dette er ikke lett. Jeg har virkelig ikke lyst, eller overskudd, til å være nærmeste venn og pårørende for en som er så krevende. Samtidig er dette jo en som trenger hjelp i livet, og kanskje er det forskjellen mellom liv og død for å si det slik. Og så er det dette barndomsbåndet, da. Jeg kjenner at vi er knyttet sammen på en måte. Jeg føler meg manipulert, og dette trekker meg ned. Hva slags moralsk ansvar har jeg? Hvor klare grenser kan jeg sette uten å ha dårlig samvittighet?

Hilsen sliten

 

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse