Annonse
00:00 - 02. februar 2018

Vintersilda har kommet

Havets sølv glitrer igjen.

Annonse

Vintersilda har kommet og fisket vest i havet er i full gang. I Kalvåg i Bremanger står sildefabrikken til knes i havets sølv. Vi litt gråhårede har nå en jobb å gjøre – nemlig å lure våre barn og barnebarn inn i denne delikatessen. For vi har jo dessverre avlært et par generasjoner å spise sild. Det skyldes en blanding av trender, latskap og sildestoppen grunnet hysterisk overfiske på slutten av forrige århundre. Det at silda sammen med poteten var redningsplanken for overlevelse i tidligere tider er vel ikke akkurat en hipp markør. Patinert nødskost appellerer hverken til hurtigmat- eller gourmetgenet i oss. Men si dette til en nederlender som spiser norsk matjessild (jomfrusild) på gaten på samme måten som vi stapper i oss pølse med brød. Overbærende guttural latter. Eller hva med en dansk frokost (altså lunsj) uten sild på bordet? Uhørt. Og svenskene kan selvsagt sild i alle fasonger. Tenk deg et velkomstmåltid i Øst-Europa uten sylteagurk og sild. På Ikea i hele verden kan du kjøpe sild på små glass sammen med hyllene du bannende skal skru sammen. Og slik kunne jeg fortsette. Alle siviliserte land elsker norsk sild, mens vi selv tror vi er moderne og at sild bare er noe forbasket dill. Fortrenger vårt komparative fortrinn. Ta med ungene inn i nettsteder som Godfisk eller noe lignende og revitaliser verdens sunneste og beste matkilde. Slapp av: i dag får dere helt benfrie fileter. Vær eksotisk i en sky av A og D vitaminer utover vinteren. Og ut i oktober kommer jaggu den fantastiske feitsilda.

RaSan

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Akkurat nå er det opptil 50 prosent rabatt. Bli abonnent
Annonse