Annonse
00:00 - 19. januar 2018

Østersens tale

Født sånn eller blitt sånn? La oss se på tallerkenen.

Østersfan: Jackie Kennedy Onassis var hyppig gjest på Oyster Bar på Grand Central Station i New York, en bygning hun med suksess kjempet for å få fredet. Her sammen med Rolling Stone- grunnlegger Jann Wenner. Foto: Bettmann / Getty Images
Annonse

I november ble Tyskland det første europeiske landet til å la foreldre registrere barnet sitt med et tredje kjønn. Aktivister kalte seieren «en liten revolusjon». Tyske myndigheter kunne innføre «annet» eller «intersex» som en tredje kjønnskategori, en mulighet som gjelder ut 2018.

I Norge sa derimot et stortingsflertall med Høyre, Frp, KrF og Senterpartiet i 2017 nei til å utrede et tredje kjønn i Norge. Dermed forblir foreløpig menn menn og kvinner kvinner i Norge. En kronikk på verdidebatt.no sablet ned forslaget om å la mennesker få kategorisere seg som hverken kvinne eller mann, slo fast at kjønn var noe medfødt og konstant og kalte den motsatte ideen «naturstridig».

Mon det. For østersen er svaret på «født sånn eller blitt sånn» nemlig åpenbart: Ja, takk, begge deler.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse