00:00 - 26. januar 2018

«Hvem bestemmer hva som smaker godt?»

Jeg har ved flere anledninger oppnådd å bli kalt snobbete, men jeg har også, paradoksalt nok, oppnådd å bli kalt vulgær og smakløs. Nå går det sikkert an å være både vulgær og snobbete, og sikkert også både snobbete og smakløs. Men da jeg ble kalt snobbete, var det for det første av en person med mindre utdannelse enn meg selv, som åpenbart følte en trang til å forsvare sine egne smaksreferanser, uten at jeg på noe punkt hadde angrepet hennes. Jeg fortalte bare hva jeg foretrekker. Jeg synes ikke det å foretrekke opera fremfor fotball i seg selv er tegn på snobberi. Hvis man påstår at opera er mer kulturelt høyverdig enn fotball, kan man derimot etter min mening med full rett kalles snobbete. Men er det ikke også fullt mulig å snobbe den andre veien? Er det virkelig slik at mennesker med det man kaller en mer folkelig smak, har rett til å kalle andre for snobbete?

Jeg synes selv det er mye snobberi i begge retninger. Etter min mening lar fotball og vinsmaking seg overhodet ikke sammenligne, da det ene dreier seg om druer, og det andre dreier seg om ballspill. Men har den som sitter med mest sakkunnskap, rett til å hevde at Upper Ten smaker dårligere enn Chivas Regal? Og at den som foretrekker Upper Ten, derfor har dårligere smak? Kort sagt: Hvem har retten til å definere den gode smaken?

Takknemlig for svar.

Annonse