Annonse
00:00 - 05. januar 2018

«Er det rimelig at jeg betaler alkoholen for alle?»

Annonse

Kjære etiker! Sykehuset der jeg arbeider har bestemt at man må betale alkoholen selv på julebordet. Jeg leder en liten avdeling der vi kun er fire personer i ledelsen. Vi pleier å gå ut og spise sammen, og det er veldig hyggelig, noe vi har gjort de siste ti årene. Jeg vil si vi spiser på et mellomklassespisested, et sted som passer oss alle. De tre andre er menn, og to av dem er veldig glad i god vin. Siden arbeidsgiveren ikke dekker alkohol, har jeg betalt det. I år var regningen på litt over 5000 kroner, hvorav 3600 var alkohol, som jeg dekket av egen lomme. De andre tre vet ikke hva det koster, fordi jeg betaler ikke ved bordet, men oppsøker kelneren og betaler når de ikke ser det, slik jeg har lært av min utenlandske mor. Selv om jeg er lege og tjener bra, er 3600 temmelig mye penger i førjulstiden. Det innebærer at jeg må jobbe cirka to legevakter for å dekke det. Mitt dilemma er: når sjefen inviterer til julebord, synes jeg ikke jeg kan be dem betale mer enn halve måltidet selv. Da er det jo ingen invitasjon, men et spleiselag, som kanskje er greit i studietiden, men ikke i vår alder med gode jobber. Alternativet er å ikke invitere til julebord. Det er ikke noe alternativ å holde det på et billig sted med dårlig mat, fordi da er det ikke en fest, noe jeg mener at et julebord skal være. Dette har jeg tenkt på lenge uten å komme til en løsning. Jeg synes det er smålig av arbeidsgiveren å ikke dekke alkohol, for eksempel etter statens satser, selv om jeg forstår at man ikke skal drikke seg full på statens regning og at alkohol er skadelig for helsa i for store kvanta.

Dr. Ewa

 

Annonse