Annonse
00:00 - 22. desember 2017

Garantert galskap

Annonse

Rakfisk og rødvin

I Nord-Italia kryr det av støyende fiskefestivaler hele høsten igjennom. Som regel finner de sted i landsbyer med snaut et par tusen innbyggere. Og mistenkelig mange tilreisende snakker norsk. Alle vet selvsagt hvor denne fisken kommer fra, enten det er tørrfisk, saltfisk, klippfisk eller laksederivater. Og subito – plutselig – ruller borgerne ut batterier med tanninvennlig rødvin, setter opp store telt, dekker langbordene, og med ett står ordføreren på kirketrappen omringet av byens hornmusikk og forkynner budskapet om de tette båndene mellom Italia og Norge gjennom kommunens sprakende høyttaleranlegg. Altså mellom landsbyen og de eksotiske fiskeværene oppe under de fiolette fjellene i Lofoten. Så kvitterer ordføreren fra for eksempel Røst, på brukbar engelsk ispedd ord som merluzzo, stoccafisso eller baccala, mens det i tillegg gjerne dukker opp en ambassadør og en fiskeriminister for å være på den sikre siden. Så begynner festivalen hvor norsk fisk møter egnens velpleide vin og opprømte mennesker med smaksprøver og milelange lunsjer. Prøv denne gastronomiske galskapen i for eksempel Agliano Terme (nokså ny, med hovedvekt på rødvinens muligheter), Sandrigo eller Badalucco (gamle travere). Minner for livet. Allerede nå kan det være lurt å lete etter herberger og hoteller og leiebil på nettet. Flere nordmenn hiver seg på trenden. Ikke bare ihuga nordlendinger. Alt kan skje. Ingen grenser. Vintesting i landsbykirken. Mamma Mia: I Agliano Terme – midt i Piemontes fløyelsmyke barberaland – dukket plutselig modnet rakfisk fra Valdres på et leie av flatbrød opp mellom flaskene som den naturligste ting. Perfekt antipasta for våre italienske venner. Den hadde jeg ikke sett komme.

RaSan

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Påfyll