Annonse
00:00 - 22. desember 2017

Borgerkrig i Russland, freden i Brest Litowsk og en greve på Hurum

Morgenbladet 20., 21. og 22. desember 1917.

Annonse

Borgerkrigen breder sig i Rusland.

Astrakan er i maksimalisternes hender, men kosakkerne står 20 verst fra byen. Maksimalisterne råder over mange maskingeværer, mens kosakkerne er i besiddelse av let feltskyts. I Tzaritsen er begge slåt av iliodorimiterne som rykket frem mot dem, idet de sang: «Frels, o Gud, dit folk!» I Odessa har byens teater skiftet besiddelse flere gange, men forblev tilsidst i henderne på ukrainerne. Maksimalisterne er stadig herrer i havnen.

 

Livlig skytning i Petrograds gater.

Vin- og spirituousorgiene fortsatte hele dagen i går. Dag og nat finder der livlig skytning sted i gaterne.

 

Grev Scipio del Campo og hans opphold i Hurum.

Greven var tiltalt for at ha overtrådt en lov som til beskyttelse av forsvarshemmeligheter forbyder uvedkommende adgang til visse områder. Hurum er et sådant område.

 

Forhandlingerne i Brest Litowsk åpnet.

Som forhandlingssprog kan anvendes det tyske, bulgarske, russiske, tyrkiske eller franske sprog. Prins Leopold opfordret enn første tyrkiske repræsentant Hans Høihet Ibrahim Hakki Pascha til som alderspræsident at overta forsædet.

 

Gjennem blomsterbutikkerne før jul.

– Kullerne er blitt så dyre, ser De, sier torvkjærringene undskyldende. Vedvarmen i drivhuserne har langtfra været tilstrekkelig til at erstatte vor Herres sol. Zwiblerne er bleke og sjeldne, de blekrøde kameliaer fåtallige. Vi som må gå og slite med en «dannet smag» har al grund til at misunne de andre, som kan fylle sine stuer med papirroser til jul.

 

Hver tirsdag: Kari Slaatsveen og Håkon Gundersen fråtser i historien i podkasten Da!, easy listening fra Morgenbladets arkiver. Denne uken: Morgenbladets vitsesider gjennom århundrene.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse