Annonse
00:00 - 24. november 2017

Mandler og sukker

Mange vil ta æren for å ha funnet opp marsipanen.

Marsipan: Historien er uklar også når det gjelder spørsmålet om hvordan marsipanen vandret vestover til europeerne. Foto: Katinka Hustad
Annonse

I dag er det nøyaktig én måned igjen til jul. Med andre ord: Nå er det lov å begynne å planlegge julematen. Og i ethvert godt kjøkken vil det si at man sørger for å ha nok mandler og sukker til marsipanen. Men hvor kommer marsipanen fra? Vi må følge ingrediensene for å se hvor de smelter sammen.

Mandelen er en steinfrukt – altså ikke en nøtt – fra mandeltreet som tilhører rosefamilien. Man regner med at treet som så mye annet kommer fra det sentrale Asia, det vil si et sted mellom Kina og Iran, men selv om mandelfrukten er i slekt med fersken er det ingen som spiser den, ettersom fruktkjøttet er en læraktig, grågrønn guffe. Derimot har det velsmakende frøet lenge blitt høyt verdsatt.

Allerede i Første Mosebok nevnes mandler som en delikatesse: «Ta med i sekkene deres en gave til mannen, noe av det beste som finnes i landet, litt balsam og litt honning, gummi og harpiks, pistasjnøtter og mandler», sier Israel til sønnene sine i kapittel 43. Mandeltrær ble dyrket i dagens Jordan for omtrent fem tusen år siden. Grekere og fønikere tok med seg treet til andre land rundt Middelhavet, og i dag er California, Spania, Syria, Italia og Iran de største produsentene.

Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Påfyll