Annonse
00:00 - 03. november 2017

Kalkun! Takkskarruha!

250 millioner kalkuner lever under infame forhold i store haller, bare i USA. I slutten av november benådes to av dem.

HØYTIDELIG: I 2002 benådet president George W. Bush kalkunen Katie. Hun var den første kvinnelige kalkunen til å innta rosehagen i Det hvite hus. Oppdretter Ron Prestage (i midten) og Scott Prestage (til venstre) fra National Turkey Federation overvar den høytidelige seansen. Foto: Mark Wilson / Getty Images
Annonse

I november, i forbindelse med thanksgiving, får en beskjemmet amerikansk president en kalkun fra lederen av National Turkey Federation, slik at han seremonielt skal benåde den. «Nåde være med deg», sier presidenten og holder venstre hånd over det stygge hodet. «Du slipper å bli mat, men kan leve i alle dine dager». He-he. Alle de tilstedeværende og publikum i stua ler, så stas. Et morsomt sisteinnslag før sporten og været. I forfjor benådet daværende president Barack Obama «Cheese» og «Bird Mac». Big bird mac with cheese. Det er moro med kjøttdeig, men det er mye farse som går tapt med ubehaget i kulturen.

Kalkunens plass i den familiære høsttakkefesten har følgende opprinnelsesmyte: Tisquantum, en indianer fra pawtuxet-stammen, hjalp i 1621 en gruppe pilegrimer å overleve vinteren i Amerika ved hjelp av det de kunne jakte på. De spiste kalkun, og dermed fikk europeerne oppleve våren. Etterkommeren som fortalte meg historien så litt beskjemmet til siden og tilføyde: «Etterpå drepte jo vi nesten alle, so thank you for giving!» ​

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse