00:00 - 24. november 2017

Først tok vi kopper – nå har vi håp om å ta HPV-relatert kreft, skriver Camilla Stoltenberg.

Nå har vi håp om å ta HPV-relatert kreft, skriver Camilla Stoltenberg.

På 1900-tallet døde mellom 300 og 500 millioner mennesker av kopper. Virussykdommen smittet raskt, lidelsen var fryktet og livsfarlig, de overlevende ble vansiret for livet og ofte blindet. Den britiske legen Edward Jenner oppdaget allerede i 1796 at vaksine kunne forhindre sykdom, og koppevaksinen ble tatt i bruk lenge før man visste om virus, bakterier og immunforsvar. Verdens helseorganisasjon (WHO) gjennomførte en storstilt global vaksinasjonskampanje og erklærte i mai 1980 at koppesykdom er utryddet.

Kan det samme skje med kreftsykdommer? Det er det for tidlig å si, men det finnes i dag flere vaksiner som kan forhindre enkelte kreftsykdommer. På samme tid som koppesykdom ble utryddet, ledet Harald zur Hausen studiene som viste at noen varianter av humant papillomavirus – HPV – er årsak til livmorhalskreft. Dermed ble det mulig å utvikle en vaksine mot kreftsykdom som skyldes HPV. Og HPV-vaksinen er ikke den eneste vaksinen mot kreft: vaksinen mot hepatitt B forhindrer ikke bare infeksjon i leveren, men også kreft.

I dag vet vi at varianter av HPV, i tillegg til kreft i livmorhalsen, kan gi kreft i skjeden og ytre kjønnsorganer hos kvinner, på penis hos menn, og i svelget, mandlene og endetarmsåpningen hos både kvinner og menn. I Norge rammes omkring 300 kvinner hvert år av livmorhalskreft, og 70 kvinner dør årlig av sykdommen. I tillegg rammes omkring 100 kvinner og 100 menn av kreft som skyldes HPV i andre organer.

Annonse