00:00 - 27. oktober 2017

Lee på landet

Lee Miller var kunsteren og krigsreporteren som i siste halvdel av livet fant roen på et landlig kjøkken.

Og bok ble det: Lee Miller drømte om å gi ut en kokebok, men fikk aldri somlet seg til det. Nå har barnebarnet tatt affære, 40 år etter hennes død. Her er Miller sammen med Vogue-kollega Henry McNulty og en sprunget peon. Foto: Bettina McNulty / Lee Miller Archives

Vi kan begynne med bruddet: andre verdenskrig. Lee Miller, selveuropisert amerikaner, bodde i London da krigen brøt ut, og dokumenterte alle ødeleggelsene som fotograf og reporter for britiske Vogue.

Kvinnelige reportere fikk ikke være med da D-dagen – den allierte invasjonen av Frankrike – fant sted den sjette juni 1944, men en måned senere fikk Miller lov til å dra over kanalen for å dekke arbeidet til de amerikanske sykepleierne. Det ble begynnelsen på en reise innover mot mørkets hjerte. Miller fulgte de allierte styrkene til Paris, der hun hadde vært en del av kunstmiljøet sammen med Picasso, Cocteau og Man Ray noen år tidligere, og innover kontinentet til de nådde nazistenes bunkere, fengsler og konsentrasjonsleire. Miller fotograferte fangene, utsultede beinrangler i stripete drakter, og godstog, tidligere torturister og døde kropper. «Lee tok de bildene jeg ikke greide å ta», sa en kollega, men hun var ikke upåvirket – hun bare sendte alle følelsene ned i kjelleren, der de ble liggende resten av livet.

Annonse