Morgenbladet for 100 år siden

Intet nytt fra fronterne, men en svenske skal ha sprengt en brakke i Kongsberg

Morgenbladet 3., 7. og 10. september 1917.

Keiserinde Dagmar er ikke syk.

Kjøbenhavn: Ifølge autentisk underretning som nu er indløbet hertil, er rygtet om Keiserinde Dagmars sygdom uriktig.

Eiendommelige forhold.

Trondhjem: Ved kompaskontrollen i Trondhjem er ansat en østerrigsk handelsmarineofficer, Samal, som ikke er godkjent av departementet som kompaskontrollør. Han har besørget kompaskontrollen på «Franklin» som skulde gå til Archangel og under dette sit arbeide har han lagt en påfaldende interesse for dagen om skibets anløbssteder ved Finmarkskysten. Der er nedsat en komite som skal undersøke forholdet.

Intet nyt av betydning fra fronterne.

London: Der har fra begge sider været betydelig aktivitet øst for Ypres. Vore aeroplaner kastet 80 bomber og i skyttergravene ble fienden overdængt med maskingeværild.

Rautenfels hjælpere

Tyskeren Carl Orth, alias Claus Ohlsen sigtes for å ha medvirket til spionering for fremmed stat. Han har opholdt sig her som lønnet spion under falsk navn og forsynt med hemmelig blæk.

En avskyelig forbrydelse.

Kongsberg: I nat kl. 1 er en arbeiderbarakke ved Hakavik kraftanlæg sprængt i luften med dynamitt. 20 mand lå og sov i barakken. Mange av dem er såret, 3 svæver mellem liv og død. Den svenske arbeider man har mistænkt, har en tid arbeidet ved anlægget, men blev avskediget på grund av en del historier han hadde rotet seg oppi. Da han reiste, skulde han ha uttalt, at han nok skulde komme igjen og sprenge hele herligheten i luften. Han heter Fredrik Leonard Anderson og viste sig som en kranglevorren og brutal person.

Mer fra Morgenbladet for 100 år siden